Thursday, July 05, 2012

Dovendyr

"Mennesket er et dovendyr og uanset, hvad Aristoteles siger, så er der ikke noget, det skyr, som tankevirksomhed. Og - bortset fra de sjældne undtagelser - så tænker det kun, når det ikke har midler til at løse sine opgaver på anden måde." (Alexandre Koyré, Tankens enhed, side 113)

1 comment:

 1. Interessant citat, for det viser sig at det er hjernen der er "doven". Fidusen er at hjernen skal arbejde mindst muligt når den viden vi ser er symmetrisk... eller de gamle filosoffer sagde: Det skønne, smukke og sande?

  Denne viden, om hjernen, slår altså ned i filosofiens nerve! For derved afsløres det at de essenser, som Platon og Sokrates søgte (Aristoteles' begreb), 'er som de er' fordi de er lette at arbejde med for hjernen.

  Hvad værre er logikken i dette at når vi finder essensen, så behøver vi logisk set ikke længere at tænke selv! Den gamle filosofis projekt - at skabe symmetri - reelt set handler om overflødiggøre tænkning. Sætter vi dette ind i Platons projekt, som handlende om essensen, formålsårsagen, ideen.... så falder der flere og flere brikker på plads?

  Den samme viden har ført til nogle groteske teknikker, fx mindfullness ol - hvorved vi skulle få adgang til den 'egentlige sandhed'/indsigt. Men der er nu intet der tyder på at vores viden om hjernen kan legitimere selvregulering af nogen art.


  Dette betyder naturligvis heller IKKE, at vi derfor kan udlede at der ikke 'er' en essens, eller en formålsårsag - det kan jo være at Gud eller naturen har indrettet os sådan? Men det vi kan se er at hjernen er disponeret for at være "doven", hjernen foretrækker information som er symmetrisk/induktiv/gentages.... over tiden.

  Videnskaben i dette, fx vores opgør med induktion, betyder altså at hjernen også er disponeret for at "tro" på de gentagelser vi ser... disse lagres nemlig i hjernen som stadigt mere symmetriske mønstre. Vi kan altså ikke (altid) stole på vores hjerne og de historier som den dikter om vores viden.

  Er vi dovne eller er vi bare godtroende? Vh Per

  http://www.amazon.com/Dont-Believe-Everything-You-Think/dp/1591024080

  ReplyDelete