Monday, July 25, 2011

Vor tids Raskolnikov?

Fik lyst til at google 'breivik + raskolnikov' og fandt følgende i en kommentar på Berlingske Blogs:
Næh, i tilfældet Anders Behring Breivik har vi at gøre med en afviger ligesom Timothy McVeigh. Et følelseskoldt menneske, der tror, at han er et undtagelsesmenneske, der står over os alle andre.

Dostojevskij har jo beskrevet den slags menneske i “Forbrydelse og straf”. Anders Behring Breivik er vor tids Rodion Raskolnikov.

Skrevet af Niels P, 24. juli 2011 kl. 10:55
Er dog ikke enig i, at Raskolnikov skildres som "følelseskold" i Forbrydelse og straf. Tværtimod er det vel netop følelser, skyld og samvittighed, der er bogens omdrejningspunkt - lige som det er ALLE mennesker og ikke "den slags menneske", der interesserer Dostojevskij.

Men det er nok endnu for tidligt at forholde sig til Breivik som det menneske, Raskolnikov (lige som alle os andre) viste sig at være...

1 comment:

  1. Det er som i dine også i mine øjne helt forfejlet af Niels P, at tale om et følelseskoldt menneske i forbindelse med Raskolnikov. Det viser om noget en manglende evne til at læse - ja, og faktisk udvise empati, hvilket vi jo kan med en romanfigur.

    Derudover mener jeg ikke, det er for tidligt at forholde os til mennesket Breivik, det er derimod på høje tid, at vi forholder os til mennesket - fordi vi ellers forholder os til et umenneske, og dermed aldrig når til et punkt, hvor der er plads til at tænke (jf. den lettere uformående debat om Triers Hitler-tale).

    Det sagt så har jeg selv forholdt mig til Breivik her, og to andre læseværdige overvejelser er at finde på Fragment og Enmansutredningen.

    ReplyDelete