Tuesday, March 27, 2012

Kvindelig tænkning

"På et højere plan kan man mærke, at en form for kvindelig tænkning har fået mere plads i filosofien. Kvindelige tænkere er for mig dem, der tænker erfaringsnært – som bringer egne erfaringer i spil i stedet for at sætte alt ind i systemer."

Anne Marie Pahuus i JP Århus 2011.

4 comments:

 1. Pia, Er desværre først lige "stødt på dig", og ser at du har fat i filosofien.

  En lille observation/hypotese, som jeg mener er gået under vores radar. Symposion....!

  Det som fremgår af min udgave er at Sokrates netop forsøger at argumentere med "Kvindelige" argumenter, man kan dermed betvivle hele projektet? Altså hele "jordemoder" retorikken handler måske reelt set om at vi mænd (filosofferne) forsøger at gøre verden 'begribelig' for jer kvinder (dem der bebor vores hule). Hertil må vi (filosoffen) så opfinde et sprog, dialektikken, hvorved vi kan beskrive verden på denne 'håndgribelige' måde... hvilket naturligvis ikke er fuldt muligt. Toppen af dette isbjerg er altså det nuværende sprog, som vi kan "takke" Aristoteles (Platon og Sokrates) for?
  Vh Per

  p.s. har ikke læst din bog, men vender tilbage. :-)

  ReplyDelete
 2. Hej Per

  Tak for din kommentar, som jeg har læst nogle gange, men desværrre stadig ikke forstår. Kan jeg lokke dig til at dele nogle af dine mellemregninger med mig?

  På forhånd tak,

  VH Pia

  ReplyDelete
 3. Hej Pia
  Det jeg mener er at Platon/Sokrates havde et teleologisk projekt. Det gik, i følge min hypotese, ud på at forklare os om omverden ved at benytte sig af det som de mente var et jordmoder sprog - dette kan man fx udlede af en læsning af Symposion/kombineret med hule analogien.

  Hermed følger at hele det Sokratiske jordmoder projekt går ud på at berede os på at komme ud af hulen. Men dette projekt italesættes via et sprog (didaktikken), som forudsætter at vi kan beskrive 'præcis' hvad det er vi ser. Støtte hypotese: Det var fx nødvendigt for "kvinden" (hulens beboer) at vide præcis hvad det var "manden" (jægeren) så ude i verden - medes manden bare skulle bringe noget mad hjem, var kvinden interesseret i reproducere denne viden for at "sikre" livet i hulen.

  Ud fra denne hypotese kan vi se at Sokrates, efter bedste evne, kan beskrive verden detaljeret... men også så detaljeret at filosofien generelt reduceres til den rene jordmoder kunst.

  Måske er det mest interessante her at der måske skal flere kvindelige filosoffer til bordet - for at vi kan få gjort op med denne stereotype filosofi. Altså vi har behov for flere alternative filosofiske sprog.
  Vh Per

  ReplyDelete
  Replies
  1. der skal naturligvis stå 'dialektikken' og IKKE didaktikken.

   Delete