Friday, December 29, 2006

Politikens læserpanel

Jeg kan ikke mærke dig

Som altid er jeg træt af, at Politiken reducerer sin dækning af erhverv til et beskedent overbliksbillede over ”Økonomi” og den ellers udmærkede artikelserie om ”Kreative erhverv”. Men det vil jeg ikke kommentere yderligere i dag.

På denne sidste fredag i 2006 formulerer journalist Bo Søndergaard, der netop er hjemvendt fra Darfur nemlig et spørgsmål, som det ikke bare er relevant, men nødvendigt at besvare så hurtigt som muligt.

Spørgsmålet perspektiverer adskillelige artikler i 1. sektion (herunder forsideartikel og leder, interview på side 5 og kommentar og analyse på side 10 og 11); kalenderartiklen på side 18 i den lille sektion ”I Byen” og for så vidt også interviewet af sognepræst Jørgen Christensen og 3-4 indlæg på debatsiderne i 2. sektion.

Det presserende spørgsmål, som på trods af dets ubestridelige relevans ikke besvares, er: ”Hvad skal man skrive, og hvilke billeder skal man vise, for at dem i den anden ende kan mærke Darfur og Tchad?”

De protesterende præster i Hillerød og standupkomikerne, der uddeler ”Talegaver til børn” kunne tilføje: Hvad skal der til for, at velstillede danskere MÆRKER asylansøgere og verdens fattige børn?

Med Søndergaards ord er de usikre tal for, hvor mange der er slået ihjel i Darfur ikke tilstrækkelig. ”For hvem forstår, hvad 400.000 dræbte vil sige?” Mit svar på det retoriske spørgsmål er, at det er der rigtig mange, der gør. Hvis bare de 400.000 på den ene eller anden måde repræsenterer noget, der minder om os selv.

Jeg tror nemlig, at mennesker spejler sig i hinanden og reagerer på genkendelse. Og jeg tror, at vi holder op med at høre efter, fordi dem, der agerer spejl ikke reflekterer fællesnævneren mellem sultne og lidende børn og mætte og (selv)tilfredse europæere. Vi kan ikke genkende os selv i dem, vi skal hjælpe. Og vi genkender ikke dem som mennesker.

Selvom lederen mener, at Politiken i løbet af året har påkaldt sig alt, hvad der kan påkaldes: ”det internationale samfund, FN, USA, EU, Kina, Rusland, Den Afrikanske Union, de arabiske lande og den sudanske regering”, så udebliver følelsen af medmenneskelighed mellem dem, der skal hjælpe og dem, der har brug for hjælp. Og det skyldes formentlig, at medierne gør mere ud af at påberåbe sig officielle instanser end menneskelige følelser.

Europæere vil vide, hvad krigshærgede mennesker kan fortælle om dét at være menneske – i Europa! Europæere vil have noget at vide om sig selv. Måske vil de have at vide, at livet er langt – og forfærdelig kort. At magt kan blive til afmagt. Og nysgerrighed til frygt.

Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at jeg er for privilegeret til at genkende mig selv i krigshærgede familier, sultne børn og etniske minoriteter. Jeg forstår ikke, hvad de fortæller. Jeg bliver ikke klogere på mig selv – og dermed heller ikke på dem, jeg forventes at hjælpe.

Hvor sørgeligt det end måtte lyde, så skal vi kunne spejle os for at mærke andre. Og det er usandsynlig svært at spejle sig i nogen, der spiser soja og drikker vand, når man selv har travlt med at komme fra julefrokostbordet til nytårsmiddagen.

2 comments:

 1. Du læser denne besked fordi at:

  1.1 : Du er en af mine venner eller veninder
  1.2 : Jeg læser din blog fordi den er velskrevet, og jeg tror derfor at du er et interessant menneske
  1.3 : Jeg er så heldig at være i familie med dig

  Du får denne besked fordi at jeg fylder 30 år den 3. januar. Og jeg bor på Sóltún 30 i lejlighed 503. I Reykjavik. Og jeg inviterer på Chili Con Carne og Kunst kl 17:30 d. 3 januar. Og som du kan se, så er der allerede rigeligt mange 3-taller der. Og på vej til arbejde må man maks. køre 30 km/t og på vores parkeringsplads må man kun holde 30 minutter hvis man ikke er beboer. Så omverdenen råber 30 år til mig. Så derfor, i ånden af det omnipotente 3-tal, så har du nu 3 muligheder for at fejre mig og min krise/fødselsdag:

  1 : Du tager et digital billede af noget med 30 genstande eller tallet 30 på og mailer det til mig på klinnet@gmail.com eller printer billedet ud og tager det med. Derefter kommer du til min fødselsdag, hvor du spiser, drikker og er glad.

  2 : Du dropper at tage et billede, og vælger i stedet at møde op uden noget. Det er fint, men du vil nu få udleveret et lærred og pensel, og blive bedt om at male et billede i stedet som har noget med tallet 30 at gøre - en mariehøne med 30 prikker, et yver med 30 patter, en kiromantiker med 30 fingre osv. Når du er færdig med at male, så spiser du, drikker og er glad.

  3 : Du vil hverken tage et billede eller male, men vil gerne nasse gratis mad og øl uden at yde nogetsomhelst for det = du ikke velkommen. Gå væk. Gerne 30 km væk.

  3a. : Du bor i Danmark, og vil gerne komme, men har ikke råd/tid til flyveturen. Se mulighed nummer 1.

  3b. : Du bor i Danmark, men gider ikke tage et billede og vælger at ignorere denne indbydelse. Du bidrager derved til min hærgende 30-års krise, som også manifesterer sig i at være i et fremmed land uden nogen venner overhovedet. Hvilket på sin vis booster min selvtillid, idet du derved giver mig en tro på at jeg læser omverdenen rigtigt og at min 30-krise derfor er fuldt ud berettiget og endda rettidig. Tak. På en måde.

  Konklusion:

  Kim fylder 30 år d. 3 januar 2007 og fejrer det på selve dagen med mad, drikkelse og hyggelighed i lejligheden på Sóltún 30, 105 Reykjavík, kl. 17:30.

  Vi sjaumst - Kim.

  ReplyDelete
 2. Kære Kim

  Tillykke med din 30 års fødselsdag og tak for invitationen.

  Jeg håber, du bliver fejret på behørig vis og fortsat vil kigge forbi min blog.

  Bedste hilsner,
  Pia

  ReplyDelete